Voittajaksi -seminaari 2018: Parhaat palat

Kymmenettä kertaa järjestetty Voittajaksi-seminaari tarjosi jälleen kiinnostavia puheenvuoroja. Tällä kertaa paljon puhuttivat ennen kaikkea mokat – ja kuinka menestyvät yritykset valjastavat mokailun(kin) kasvunsa polttoaineeksi.
 

Voittajaksi-seminaari on vakiinnuttanut paikkansa Itä-Suomen johtavana talousfoorumina. Tänä vuonna läpileikkaavana teemana oli ensisijaisesti rohkeus ja virheistä oppiminen. Sekä ihan aidot mokat. Puhujat nostivat teemaa esiin monista eri näkökulmista, mikä piti tilaisuuden hyvin kasassa.

Keräsin tähän kultakin puhujalta yhden pointsin, joka mielestäni erityisesti osui ja upposi.

 

Joni Kapanen

Joni Kapanen: Innostavalla johtamisella tuloksiin

Vuoden johtajaksi vuonna 2017 valittu ja pitkän uran Canonilla ennen yrittäjäksi hyppäämistään tehnyt Joni Pitkänen toi esiin omia kokemuksiaan ja oppejaan ennen kaikkea myynnin johtamisen näkökulmasta. Erityisesti hän painotti palautteen antamisen merkitystä. Joni toi hyvin esiin sitä, miten vaikeaa meille suomalaisille on jo pelkästään palautteen vastaanottaminen – saati että osaisimme antaa sitä myös muille. Eli ensin pitäisi oppia ottamaan punastelematta vastaan palautetta, jotta voisi oppia sitä myös luontevasti antamaan.

Siis jotakuinkin näin:

  • Tuo rohkeammin esille omaa osaamistasi
  • Opi ottamaan myönteistä palautetta vastaan
  • Anna myönteistä palautetta myös muille
  • Tee se välittömästi, kun siihen on aihetta. Positiviinen palaute julkisesti, negatiivinen aina kahden kesken. Hampurilaiset voit jättää lounastunnille, jos malli ei omaan suuhun istu; autenttisuus on kaiken a ja o.

 

Teemu Huuhtanen

Teemu Huuhtanen: mieluummin zombit pelissä kuin asiakkaina

Teemu Huuhtanen on totisesti ponnistanut Savosta maailmalle. Mies on ehtinyt vaikuttaa erityisesti peliteollisuuden parissa ja ympäri palloa. Teemun nykyinen työnantaja Next Games on erikoistunut yleisön entuudestaan tuntemien tv- ja elokuvasaagojen pelillistämiseen. Päätuotteena on The Walking Dead, joka on USA:n tv:n isoin sarja. En ihmettele miksi (#koukussaitsekin).

Teemu nosti esiin ennen muuta asiakaspalautteen ja analytiikan merkityksen. Kun 77% käyttäjistä lopettaa uuden applikaation käytön kolmessa päivässä, on Next Games vastannut tähän tekemällä lähes taidetta siitä, miten peli suunnitellaan pelaajan ehdoilla, ja miten pelaaja otetaan tuotekehitykseen aidosti mukaan. Analytiikan kautta saadaan välitön vaste kaikista peliin tehdyistä muutoksista. Eli pelaaja on kuningas – ja data tulee heti kakkosena. Väkisinkin tuli Teemun esitystä kuunnellessa mieleen pohdinta siitä, millä aloilla tulevaisuudessa ei olisi valtava merkitys analytiikan hyödyntämisellä. Ei tullut esimerkkejä mieleen.

Ja latasinko pelin? En. En uskaltanut. Eikä se johdu zombeista, vaan siitä, että sarja on jo tarpeeksi koukuttava. Pelille en uskalla antaa pikkusormea. Saattaa puraista koko käden.

 

Mikko Kuitunen

 

Mika Sutinen + Mikko Kuitunen: Miten virheet muutetaan voimavaraksi?

Mokakirjallisuuden Musti ja Mirri, (mm.) Talentreen hallituksen pj Mika Sutinen ja Vincitin Mikko Kuitunen, valottivat tulevan Mahtava Moka -kirjansa sisältöjä kiinnostavalla esityksellä, jossa Mika jutteli ensin yksilötasosta ja Mikko sitten komppasi yritystasolla siitä, miksi mokailu on edelleen niin tabu.

Erityisesti kognitiivisen dissonanssin kiehtovaa käsitettä miehet avasivat hyvin. Pyrimme tiedostamattamme koko ajan säätämään ja siivilöimään ulkoisen maailman havaintoja siten, että ne vastaavat sisäisiä uskomuksiamme. Tämä tapahtuu ensisijaisesti yksilötasolla, mutta pätee luultavasti yrityskulttuuriinkiin. Meidän on vaikea myöntää mokia edes itsellemme, koska haluamme toisaalta näyttää omissa silmissämme hyvältä, toisaalta meillä on myös vahva hyväksytyksi tulemisen tarve. Ja kuitenkin voittavia organisaatioita ovat ne, joissa yksilöillä on eniten tilaa tehdä virheitä – ja oppia niistä.

 

 

Virheestä tulee moka siinä vaiheessa, jos siitä ei opi mitään.

Tästä on hyvä jatkaa kevääseen. Seuraavaa seminaaria odotellessa!

 

Terveisin, Antti Haapakorva

Antti Haapakorva